Μία απλή βεβαίωση μπλοκάρει επένδυση 20 εκατ. ευρώ. Ελλάς το μεγαλείο σου!




Δεκατρείς ολόκληρους μήνες περιμένει η Agritex Ενεργειακή Α.Ε. μία απλή βεβαίωση για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση επένδυσης 20 εκατ. ευρώ, στη Νέα Κεσσάνη Ξάνθης, προσπαθώντας στο διάστημα αυτό να διατηρήσει ζωηρό το ενδιαφέρον ομάδας Ελλήνων και ξένων επενδυτών που θέλουν να συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα της εταιρείας, που συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή με την παραγωγή ενέργειας.

«Πρόκειται για μία αδιανόητη καθυστέρηση, που έχει ρίξει πίσω το project μας, όταν ήδη έχουν προχωρήσει τα έργα των ομίλων της ΕΛΑΣΤΡΟΝ και των Πλαστικών Θράκης, που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία έργων. Εδώ και 13 μήνες περιμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, να δοθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ιαματικών Πηγών για να προχωρήσει η επένδυση της Agritex», τονίζει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευθύμης Ευθυμιάδης.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, η επιχειρηματική ομάδα που ενδιαφέρεται να επενδύσει στο project της Agritex, έχει γενικότερο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα στο χώρο της ενέργειας και αυτό το έργο, είναι το πρώτο με το οποίο θα θεμελιώσει θέση στην ελληνική αγορά. Εφ΄ όσον βεβαίως μπει τέλος στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Η εταιρεία, βρίσκεται σε στάση αναμονής παρότι η έκταση που ενοικιάζει από το ΥπΑΑ&Τ, είναι εκτός ζώνης προστασίας της ιαματικής πηγής Νέας Κεσσάνης. Και περιμένει δίχως να υπάρχει λόγος, αφού ήδη έχει οριστεί η ζώνη προστασίας της πηγής, με την έκταση που εξασφάλισε η Agritex να βρίσκεται εκτός αυτής. Αλλά, η Επιτροπή, που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού, υποστηρίζει ότι για να προχωρήσει η Agritex στην επένδυσή της, θα πρέπει πρώτα, αφού ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις για την πηγή, να βγει το ΦΕΚ στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα ορίζεται και η ζώνη προστασίας της ιαματικής πηγής.

Έτσι, η εταιρεία, που έχει βρει εταίρο και συνεπενδυτή, περιμένει για να επεκτείνει μία επιτυχημένη παραγωγικά και εμπορικά δραστηριότητα, που ξεκίνησε το 2007 με την πρώτη μονάδα που δημιούργησε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Στην Ημαθία η Agritex Ενεργειακή παράγει τομάτα με τη μέθοδο της υδροπονίας και, παράλληλα, με τη χρήση φυσικού αερίου, έχει συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Στη Νέα Κεσσάνη, η Agritex, θα δημιουργήσει θερμοκήπια 100 στρεμμάτων, σε συνολική έκταση 190 στρεμμάτων. Η εταιρεία, θα παράγει τη γνωστή τομάτα Lucia, αλλά τον τύπο beef, δηλαδή την τομάτα σαλάτας και όχι τη μικρότερη που βγάζει στην Αλεξάνδρεια, δηλαδή τα τοματάκια σε τσαμπί.

H Agritex, το 2013, θα έχει αυξημένες πωλήσεις, αλλά κυρίως χάριν της παραγωγής ενέργειας, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες το καλοκαίρι, ήταν σε βάρος της καλλιέργειας. Ωστόσο, η νέα φυτεία που μπήκε μετά τον Αύγουστο, αναπτύσσεται πολύ ικανοποιητικά και δημιουργεί προσδοκίες για μία πολύ καλή συγκομιδή. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο τζίρος της Agritex ήταν στα 8 εκατ. ευρώ.
της Άννης Καρολίδου
voria

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια