ΟΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΞΕΛΑΣΠΩΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ




Ένας Βρετανός οικονομολόγος είπε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προσφερθούν να διασώσουν την Ελλάδα,
εν μέσω φημών για αδυναμία της Ελλάδας να …εξοφλήσει τις οφειλές της προς την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο Matthew Lynn, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Strategy Economics, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Λονδίνο και συγγραφέας του βιβλίου «Ελλάδα, το ευρώ και η κρίση των κρατικών χρεών», αναφέρει ότι οι ΗΠΑ περισσότερο ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης για γεωπολιτικούς λόγους περισσότερο, από ότι οικονομικούς.

Είπε στο Sputnik ότι οι ΗΠΑ θα «στηριχθούν στην Άνγκελα Μέρκελ, θα μπορούσαν να στηριχθούν στον Φρανσουά Ολάντ να είναι λίγο πιο γενναιόδωροι και να προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αλλά υπάρχει ένα άλλο επίπεδο παρέμβασης -το οποίο μπορεί να είναι λίγο μακριά – αλλά νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα διασώσουν την Ελλάδα».

«Είναι ένα φινάλε. Πρέπει να θυμάστε, δεν είναι μόνο μια οικονομική ιστορία: είναι μια γεωπολιτική ιστορία. Η Ελλάδα ήταν πάντα σημαντική για την δυτική συμμαχία.
Μπορείτε να πάτε πίσω στην ιστορία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν υπήρχαν στρατεύματα που πήγαιναν στην Ελλάδα για να τη σταματήσουν από το να πέσει στα χέρια των κομμουνιστών. Εξήντα με 70 χρόνια αργότερα, οι ίδιες δυνάμεις είναι εν δράσει», είπε ο Lynn.

«Από το να δουν την Ελλάδα να πέφτει στο χάος, οι Αμερικανοί θα την ξελασπώσουν».

Είπε ότι η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικά συμφέροντα: οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να διατηρήσουν το ευρώ, αλλά οι ΗΠΑ δεν το βλέπουν ως προτεραιότητα. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα να παραδίνεται στο χάος.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ τρόμαξαν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Μόσχα, τον Απρίλιο, ψάχνοντας για στήριξη της θέσης του, καθώς και για πιθανή έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Λέει ο Lynn: «Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, έχουν ένα χάρτη και μερικά βιβλία ιστορίας και γνωρίζουν ότι [η ρωσική οικονομική βοήθεια] είναι πάντα μια επιλογή».

Ο Lynn είπε ότι προτεραιότητα της Άνγκελα Μέρκελ είναι να σταματήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κρίση εμπιστοσύνης στο νόμισμα, ενώ η προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να κρατήσουν μαζί μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία είναι ο λόγος που – τελικά – οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να διασώσουν την Ελλάδα, ή να ενεργήσουν ως εγγυητής των δανείων της.










Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/05/blog-post_758.html#ixzz3bW83TDES

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια