«Η αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ ή την ΟΝΕ είναι νομικά αδύνατη»


Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η οποία υπογραμμίζει παράλληλα ότι η έξοδος κράτους-μέλους από την ΟΝΕ, χωρίς ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι νομικά αδιανόητη








«Νομικά αδιανόητη» χαρακτήρισε την έξοδο κράτους-μέλους από την ΟΝΕ, χωρίς ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Danuta Huebner (link is external), με ανάρτησή (link is external) της στο twitter.
Επιπλέον, η Πολωνή Ευρωβουλευτής ανέφερε (link is external) ότι η αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ ή την ΟΝΕ νομικά είναι σχεδόν αδύνατη.
Για να υποστηρίξει, μάλιστα, την επιχειρηματολογία της, η Huebner επικαλείται ένα άρθρο (link is external) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Πολωνίας αναφορικά με την αποχώρηση από την ΟΝΕ, καθώς και μία νομική μελέτη (link is external) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η μελέτη της ΕΚΤ, η οποία έχει συνταχθεί το 2009 από τον Δρ. Φοίβο Αθανασίου (link is external), νομικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξετάζει τα θέματα της αποχώρησης και της αποβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι η αποχώρηση ενός κράτους - μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι νομικά δυνατή, ακόμη και πριν από την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
Από την άλλη, υπογραμμίζεται ότι πουθενά στις Συνθήκες δεν προβλέπεται δυνατότητα αποπομπής κράτους - μέλους από την Ένωση, ενώ και η μελλοντική υιοθέτηση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα ήταν νομικά αμφιλεγόμενη.
Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η έξοδος ενός κράτους μέλους από την ΟΝΕ, χωρίς παράλληλη αποχώρηση από την ΕΕ, θα ήταν νομικά αδιανόητη.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα αποχώρησης κράτους - μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμίζεται από το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Lawspot.gr

Το διαβάσαμε από το: «Η αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ ή την ΟΝΕ είναι νομικά αδύνατη» http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/07/blog-post_50.html#ixzz3edqh7mFF

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια