ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ (ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ)






ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ… ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ…

Κοντά σε συμφωνία για το νέο ταμείο κρατικών εγγυήσεων στο οποίο θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ (που ελέγχει περί τα 80.000 κρατικά ακίνητα), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και άλλες συμμετοχές του δημοσίου (όπως σε ΔΕΚΟ, κλπ) βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των «θεσμών» συμφωνήθηκε πως το νέο ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί ως holding, θα ξεκινήσει από τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2016.

Στο νέο υπερταμείο δημιουργείται πενταμελές διοικητικό/εποπτικό συμβούλιο, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.

Τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα οριστούν από την ελληνική πλευρά και δύο από τους δανειστές (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου), αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με θετική γνώμη των τεσσάρων από τα πέντε μέλη με αποτέλεσμα ο ρόλος των εκπροσώπων των δανειστών να είναι καίριος.

Η δομή που φαίνεται να συμφωνήθηκε λύνει, πάντως, τα χέρια της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ καθώς το υφιστάμενο ταμείο καλείται να προχωρήσει σειρά προαπαιτούμενων, πάντα με βάση τα συμφωνηθέντα στο τρίτο μνημόνιο. Η δημοσίευση τριών διαγωνισμών για πρόσληψη συμβούλων για την Εγνατία Οδό την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις που θα προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα είναι μόνο εννέα, όπως υποστήριζε αρχικά η κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερες.

Σε βάθος χρόνου, και σε ορίζοντα 35 ετών που θα είναι η διάρκεια ζωής του νέου υπερταμείου, εκτιμάται πως αν «γυρίσει» η οικονομία, μπορεί να συγκεντρωθούν τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ. Στο τρίτο μνημόνιο προβλέπονταν πως στο νέο ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία περί τα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες η οποία, όμως, περιορίστηκε σημαντικά μέσω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο οι προτάσεις για περιορισμό του στόχου εσόδων στα 30 δισ. δεν φαίνεται να εισακούστηκαν από τους δανειστές, χωρίς να είναι γνωστό αν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το συγκεκριμένο σημείο

OnNews

Το διαβάσαμε από το: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ (ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ) http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/03/blog-post_462.html#ixzz43M3sy9um

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια