ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ! Οι λιμενικοί ζητούν την επέμβαση του εισαγγελέα – Όχι λέει η κυβέρνηση – Αρνούνται να φύγουν οι μετανάστες






Χάος επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες μέρες, καθώς
η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους μετανάστες για εθελοντική αποχώρηση φαίνεται πως πέφτει στο κενό.
Ετσι λίγες μέρες πριν αρχίσει η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, το λιμάνι του Πειραιά είναι γεμάτο από μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΑΕΛΣ)Δημήτρης Σαϊτάκης ζήτησε εκ νέου τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να απομακρυνθούν όσα άτομα δεν έχουν θεσμικό ρόλο στο λιμάνι και να ξεκινήσει η σταδιακή μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών προς τα κέντρα φιλοξενίας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατήγγειλε την δράση εθελοντικών οργανώσεων. «Ενώ οι λιμενικοί, από τη μία πλευρά, ενημερώνουν τους ανθρώπους αυτούς -στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδιασμού- ότι θα πρέπει να επιβιβασθούν σε λεωφορεία και να μετακινηθούν για λόγους ασφάλειας και υγιεινής σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, από την άλλη, άτομα που εμφανίζονται ως εθελοντές και έχουν διασυνδέσεις με τους επικεφαλής της κάθε εθνότητας στο λιμάνι, τους παροτρύνουν να μη μετακινηθούν και ότι είναι δικαίωμά τους να παραμείνουν στο σημείο» τόνισε ο κ. Σαϊτάκης.

Τόνισε δε ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε κάποια επιχείρηση σύλληψης αυτών των ατόμων, καθώς κάτι τέτοιο θα εξοργίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕΛΣ απηύθυνε έκκληση προς τα άτομα αυτά που εμφανίζονται ως εθελοντές,αν επιθυμούν το καλό των μεταναστών και των προσφύγων να συνεργαστούν με το λιμενικό σώμα.


Όχι λέει η κυβέρνηση
Στον αντίποδα, όμως, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες Γιώργου Κυρίτση όχι μόνο αρνείται αλλά φέρεται και κατά των αξιωματικών του λιμενικού για το αίτημα συνδρομής του εισαγγελέα.

«Δεν είναι και πάρα πολύ σοβαρά πράγματα αυτά… Είναι ένστολο σώμα με συγκεκριμένες διαδικασίες, και πρέπει να απευθυνθούν στην ιεραρχία τους όχι μέσω καναλιών. Υπάρχει η ιεραρχία τους, υπάρχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας» είπε ο κ. Κυρίτσης με δηλώσεις του στον Σκάι.

Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι παραμένει ο στόχος μεταφοράς, των μεταναστών και των προσφύγων του Πειραιά στον Σκαραμαγκά, έως τις 12 Απριλίου στόχος ωστόσο είναι να αδειάσει ο Πειραιάς έως το Πάσχα. «Το ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο βάζουμε και για την Ειδομένη» είπε, εξηγώντας ότι «συναρτώνται οι αποφάσεις μας με τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι εξετάζεται σε εθελοντική βάση να μεταφερθούν από τη Χίο στη Λέρο οικογένειες προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στη Χίο.



Περί… καθυστερήσεων
Όσον αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην επαναπροώθηση των μεταναστών, ο κ. Κυρίτσης έκανε λόγο για νομικές προβλέψεις και δικαιώματα των προσφύγων. «Εφόσον υπάρχουν αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται, ασχέτως της καθυστέρησης που δημιουργείται στη διαδικασία επαναπροώθησης» είπε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που οι πρόσφυγες έχουν υποβάλει χιλιάδες αιτήσεις ασύλου.


















Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2016/04/blog-post_45.html#ixzz4530lXWxu

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια