Φαμίλια Καλογρίτσα: Τους βρήκαν φοροδιαφυγή 73 εκατ. ευρώ









Ο πατέρας Καλογρίτσας ζούσε με... 300 ευρώ τον μήνα, έπαιρνε και επιστροφή φόρου!

Ο μικρομεσαίος εργολήπτης δημόσιων έργων χτυπά μεγάλα έργα, παίρνει δάνεια αφειδώς και χρωστά εκατομμύρια στην Εφορία - Η Μικελίνα ήταν η ταμίας της οικογένειας και στους λογαριασμούς της από το 2000 έως το 2012 κατατέθηκαν 30 εκατ. ευρώ

Μέχρι το 2014 ο Χρήστος Καλογρίτσας, ένας μικρομεσαίος εργολήπτης δημόσιων έργων, πορευόταν σχεδόν αθόρυβα στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας, με το πιστωτικό σύστημα να τον αντιμετωπίζει επιφυλακτικά και συγκρατημένα δίνοντάς του δάνεια με φειδώ. Την τελευταία διετία, όμως, τα πράγματα άλλαξαν για τον Καρδιτσιώτη αριστερό εργολάβο που ήρθε ξαφνικά στην επικαιρότητα με τον διαγωνισμό για τα κανάλια και τα περίφημα βοσκοτόπια.

Ανοιξε τα πανιά του και από εργολάβος μεγάλων κατασκευών και εργολήπτης μικρών δημοτικών έργων, αλλά και έργων της ΔΕΗ, υπερκέρασε ως διά μαγείας τους μεγάλους του χώρου και μειοδοτεί με εκπτώσεις έως και 57% σε μεγάλα έργα κατασκευής εθνικών δρόμων. Την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες τράπεζες τον πιέζουν για να πάρουν πίσω τα λεφτά που του είχαν δανείσει στο παρελθόν, η Τράπεζα Αττικής τού ανεβάζει το πλαφόν από τα 16 στα 108 εκατ. ευρώ (60 εκατ. νέα δάνεια και 48 εκατ. εγγυητικές επιστολές). Εν μέσω μάλιστα πολύχρονης πιστωτικής ασφυξίας ακόμα και των πιο υγιών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς και των capital controls, στις 27 Ιουνίου του περασμένου έτους τού εγκρίνεται σε χρόνο dt, δηλαδή σε 4 ημέρες, δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Οχι για εκτέλεση κάποιου έργου, αλλά για να πληρώσει μέρος χρέους του γιου του Γιάννη-Βλαδίμηρου στην Εφορία προκειμένου να πάρει φορολογική ενημερότητα και να πληρώσει το παράβολο συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες!

Και λέμε για μέρος των οικογενειακών χρεών στην Εφορία, αφού αυτά μετά τους ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ και τον καταλογισμό φοροδιαφυγής και προστίμων στον ίδιο τον Χρήστο Καλογρίτσα, στη σύζυγό του και στα τρία παιδιά του, οι οποίοι είναι μέτοχοι στις εταιρείες του, φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 73 εκατ. ευρώ. Εχει επίσης ληξιπρόθεσμα δάνεια ύψους 57 εκατ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και 4 εκατ. ευρώ προσωπικά δάνεια σε οριστική καθυστέρηση στον «Τειρεσία».

Ενα χρέος τεράστιο που απειλεί να τον αφανίσει επιχειρηματικά και το οποίο προσπαθεί να μειώσει μετερχόμενος όλα τα μέσα που του δίνουν οι νόμοι αλλά παραβλέπει η επίσημη πολιτεία, η οποία του επιτρέπει όχι μόνο να παίρνει μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς, αλλά και να τον ανακηρύσσει οριστικό μειοδότη για τρία έργα ύψους 180 εκατ. ευρώ στην εθνική οδό Πάτρας - Πύργου.

Λεφτά που θα προέλθουν από τα κοινοτικά ταμεία του ΕΣΠΑ και ας είναι υπόλογος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό κράτος. Ο Χρήστος Καλογρίτσας, όμως, παρά τις φορολογικές και δικαστικές φουρτούνες και τον επαπειλούμενο δανειακό στραγγαλισμό, φαίνεται να μην ορρωδεί προ ουδενός γιατί θεωρεί ότι αυτή η περίοδος είναι η τελευταία του ευκαιρία να πιάσει την καλή, μια που δεν βλέπει στο μέλλον να μπορεί να έχει και τόσο αγαστές σχέσεις με το γκουβέρνο.

Με απλήρωτους υπαλλήλους στα εργοτάξιά του για μήνες, δεκάδες δικαστικές μάχες εν εξελίξει για χρέη προς το Δημόσιο, εικονικά τιμολόγια, καταγγελίες δανειακών συμβάσεων από τράπεζες, ληγμένα εργοληπτικά πτυχία λόγω χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και αμφίβολη ρευστότητα, ο Χρήστος Καλογρίτσας θεωρεί ακόμα ότι έχει άστρο και επιμένει να θέλει να πρωταγωνιστεί στα επιχειρηματικά και μιντιακά δρώμενα της χώρας. Στο παρελθόν, ως μικροεργολάβος, ξεπερνούσε με μεγαλύτερη ευκολία τα κατά καιρούς εμπόδια που βρίσκονταν στο διάβα του, όπως και την αρνητική δημοσιότητα για διάφορες κοινωνικές σχέσεις που είχε με εγκληματίες.
Σήμερα, όμως, είναι αντιμέτωπος με μεγάλες φουρτούνες, χωρίς καν να προλάβει να γίνει καπετάνιος σε μεγάλο καράβι. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που θεωρούσε φίλους και συντρόφους έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να του γυρίζουν την πλάτη γιατί δεν θέλουν να χρεωθούν άλλο ένα βαρίδι!

http://www.protothema.gr/greece/article/649816/familia-kalogritsa-tous-vrikan-forodiafugi-73-ekat-euro/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια