Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2020: Μεγάλη προσοχή – Άλλαξε η ημερομηνία της 1ης δόσης






Για να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet και να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υπολογιστεί αφενός η κατάργηση του φόρου σε 26 μικρά νησιά της χώρας, όπως ανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και επιπλέον να επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σε 16 περιοχές της χώρας στις οποίες άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες με απόφαση του ΣτΕ πριν από μερικές ημέρες.



Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Alpha ότι θα ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα για να μην αντιμετωπίσουν οι πολίτες πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ.



Το ζητούμενο είναι πλέον αν οι πολίτες θα υποχρεωθούν σε διπλή δόση μέσα στον επόμενο μήνα, όπως συνέβη και με αυτούς που δεν είχαν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις ως το τέλος Ιουλίου και αναγκάστηκαν σε διπλή δόση τον Αύγουστο.


Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
σε 26 νησιά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε ακριτικά και μικρά νησιά.


Η λίστα αναμένεται να ανακοινωθεί, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως στη λίστα των νησιών που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ θα βρίσκονται σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ:
Ηρακλειά
Δονούσα
Σχοινούσα
Σίκινος
Ανάφη
Θηρασιά
Κουφονήσι
Γαύδος
Ψέριμος
Τήλος
Οινούσες
Λειψοί
Κάσος
Οθωνοί
Καστελόριζο
Αρκιοί
Αντίπαξοι
Άγιος Ευστράτιος
Ψαρά
Αγαθονήσι
Γυαλί
Φούρνοι
Ερεικούσα
Χάλκη
Νίσυρος
Μαθράκι
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2020: Βήμα-βήμα η υποβολή

Εάν επιθυμείτε να υποβάλετε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει αφού διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής καθώς και τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις που σας αφορούν, να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.


Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).


Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.


Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.


Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2020: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Η μείωση (έκπτωση) θα κλιμακώνεται σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:
μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ,
μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ και μέχρι εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ,
μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ και μέχρι ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ,
μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ και μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2020: Πότε θα γίνει η πληρωμή

Με το άρθρο 83 του σχεδίου νόμου «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή:
Παρέχεται, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα, η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντί τριών (3) ή έξι (6) μηνιαίων δόσεων αντίστοιχα και του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ήτοι έως την 26.2.2021.
Προβλέπεται έκπτωση δύο τοις εκατό (2%) στο συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του.
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2020: Ρυθμίσεις καταβολής δόσεων
για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020

Στο τέλος του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) προστίθενται παρ. 44 και 45 ως εξής:
Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με την υπ. αρ. Α.1156/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.
Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%).».

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4223/2013 (Α’ 287)
προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.».
Πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2020: Πώς εκτυπώνω από το Taxisnet

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020).
Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020.
Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.
https://xristika.gr/pliromi-enfia-2020-megali-prosochi-allaxe-imerominia-tis-1is-dosis/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια