Ντέσμοντ Λάχμαν (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που θα χρεοκοπήσουν







Συνέντευξη: του Ντέσμοντ Λάχμαν στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

Σύντομα τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αδύναμης οικονομίας και του ασθενούς νομίσματος που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους σε δολάρια.


“Από τη στιγμή που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας θα αρχίσουν να επιδεινώνονται, η Τουρκία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών του εξωτερικού τους χρέους”, σημειώνει στο liberal ο ειδικός σε θέματα χρέους και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Ντέσμοντ Λάχμαν.

Κύριε Λάχμαν,
πόσο κακή είναι η κατάσταση στην τουρκική οικονομία;

Όποιος αμφισβητεί το πόσο πολύ έχει απομακρυνθεί η οικονομική πολιτική της Τουρκίας από την πραγματικότητα πρέπει να δει το υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο που περιλαμβάνει το Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν.
Οι Αρμένιοι αντιστέκονται θαρραλέα στους Αζέρους! Απέκρουσαν μεγάλη επίθεση -Οι Τούρκοι εφοδιάζουν με ρουκέτες το Αζερμπαϊτζάν (VIDEO)

Σε μία στιγμή που η χώρα του βιώνει μία συναλλαγματική κρίση και η εξαρτώμενη από τον τουρισμό και τις εξαγωγές οικονομία της είναι έτοιμη να δεχθεί νέο πλήγμα από το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, ο κ. Αλμπαϊράκ μας διαβεβαιώνει ότι η τουρκική οικονομία θα ανακάμψει πλήρως το 2021 και θα αναπτυχθεί σχεδόν με ρυθμό 6%.


Με πρόσφατο σχόλιό σας, υποστηρίζετε ότι η Τουρκία θα είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα «λυγίσει». Γιατί το πιστεύετε αυτό;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που με
κάνουν να πιστεύω ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε μία γενικευμένη κρίση, η οποία τελικά θα οδηγήσει τον επιχειρηματικό της κλάδο στο να μη μπορεί να πληρώσει το μεγάλο χρέος σε ξένο νόμισμα ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Σε μία συγκυρία που οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, η Τουρκία διαθέτει ένα από τα χειρότερα σε επιδόσεις νομίσματα, με την τουρκική λίρα να έχει υποχωρήσει κατά 25% από την αρχή του έτους και την κεντρική τράπεζα της χώρας να έχει «κάψει» το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Ποιοι είναι το επόμενο επεισόδιο που θα πρέπει να περιμένουμε;

Φοβάμαι ότι σύντομα οι τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της αδύναμης οικονομίας και του αδύναμου νομίσματος που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους που η ονομαστική του αξία είναι σε δολάρια.
Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

liberal.gr

https://hellas-now.com/ntesmont-lachman-proin-stelechos-dnt-toyrkia-tis-protes/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια