Κοροναϊός : Τρία «τρικ» που αυξάνουν την προστασία των χειρουργικών μασκών σύμφωνα με το CDC





Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας μοιράστηκε τρεις απλές μετατροπές που μπορούν να μας κρατήσουν πιο ασφαλείς από την πανδημία και τις μεταλλάξεις της

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι αναγκαία για να φτάσει επιτέλους το τέλος της πανδημίας, ωστόσο η μάσκα παραμένει το πιο καλό «όπλο» κατά του κορονοϊού.

Καθώς οι νέες πιο μολυσματικές παραλλαγές εξαπλώνονται, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν υπογραμμίσει ότι οι μάσκες θα πρέπει να αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα και να εφαρμόζουν σωστά.
Όμως, δεν έχουν σχεδιαστεί όλες οι μάσκες με γνώμονα το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Έτσι, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ παρουσίασε κάποια χρήσιμα «κόλπα», ώστε οι μάσκες να προστατεύουν ακόμη καλύτερα. Οι περισσότερες από τις συμβουλές αφορούν τις βασικές χειρουργικές μάσκες, οι οποίες σε μελέτες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στο μπλοκάρισμα των αναπνευστικών σταγονιδίων και στα μικρότερα αερομεταφερόμενα σωματίδια που ονομάζονται αερολύματα -τουλάχιστον όταν φοριούνται σωστά.
Τα «σιδεράκια» έχουν σημασία

Η κάλυψη της μύτης είναι ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο της μάσκας. Μια μελέτη του περασμένου Μαΐου διαπίστωσε ότι τα ρινικά κύτταρα ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν και να «περάσουν» τον κοροναϊό μέχρι τους πνεύμονες.

Αλλά οι μύτες μπορεί να είναι δύσκολο να προστατευθούν: Οι μάσκες συχνά πέφτουν κάτω ή σχηματίζουν ένα κενό κατά μήκος της γέφυρας της μύτης. Για το λόγο αυτό, το CDC συνιστά οι πολίτες να επιλέγουν μάσκες με σύρμα ή μεταλλική ταινία κατά μήκος της κορυφής.

Η ρύθμιση αυτών των μεταλλικών εξαρτημάτων, εξασφαλίζει ότι οι μάσκες «σφραγίζουν» σφικτά, έτσι ώστε να μην διαρρέουν σταγονίδια ή αερολύματα.
Υπάρχει,
επίσης, ένα επιπλέον μπόνους:

Τα «σιδεράκια» της μύτης μπορούν να κρατήσουν τα γυαλιά σας από το θάμπωμα, το οποίο προκύπτει όταν η μάσκα δεν σφραγίζει αρκετά καλά. Τα «στηρίγματα» μάσκας μπορούν να βελτιώσουν το φιλτράρισμα ως και 90%.

Οι χειρουργικές μάσκες είναι είναι συνήθως η ασφαλέστερη επιλογή για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε N95 (το χρυσό πρότυπο για μάσκες προσώπου). Αλλά ακόμη και οι χειρουργικές μάσκες δεν προσφέρουν τέλεια σφράγιση: Μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας (NIOSH) διαπίστωσε ότι μια μάσκα ιατρικής ποιότητας μπλόκαρε μόλις το 59% των αναπνευστικών αερολυμάτων από βήχα.
Ωστόσο, η έρευνα υποδηλώνει ότι η τοποθέτηση ενός στηρίγματος μάσκας, πάνω από τη χειρουργική μάσκα μπορεί να την κάνει τόσο καλή όσο μια N95.

«Οι συναρμολογητές έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνουν την απόδοση φιλτραρίσματος έως και 90% ή περισσότερο, το οποίο, πάλι, μπαίνει σε αυτό το εύρος απόδοσης φιλτραρίσματος που παρέχεται από τις N95», δήλωσε ο Δρ John Brooks, επικεφαλής ιατρός για τον κορονοϊό του CDC κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τον Ιανουάριο.
Η τεχνική «κόμπος και πιέτα»

Οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες είναι μοναδικές, αλλά το CDC παρουσίασε πρόσφατα ένα κόλπο που μπορεί κανείς να κάνει από μόνος του για να επιτύχει σφικτό κλείσιμο.

Ξεκινήστε διπλώνοντας τη μάσκα στη μέση, από άκρη σε άκρη. Στη συνέχεια, δέστε και τους δύο βρόχους του αυτιού έτσι ώστε οι κόμποι να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μάσκα.
Τέλος, ξεδιπλώστε τη μάσκα και πιέστε οποιοδήποτε επιπλέον ύφασμα κάτω από τους κόμπους.

«Μπορείτε να πείτε ότι η μάσκα ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπό σας, επειδή η μάσκα κινείται μέσα και έξω καθώς αναπνέετε», δήλωσε η Emily Sickbert-Bennett, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στα Νοσοκομεία της UNC, σε ένα βίντεο που περιγράφει τη διαδικασία.

https://www.in.gr/2021/02/12/life/stories/koronaios-tria-trik-pou-ayksanoun-tin-prostasia-ton-xeirourgikon-maskon-symfona-cdc/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια