Ένας Χανιώτης ξανανοίγει το εργοστάσιο του Κατσέλη!



Οκτώ χρόνια μετά την πτώχευση της αρτοβιομηχανίας Nutriart (Κατσέλης), οι μηχανές στο εργοστάσιο της πρόκειται να πάρουν και πάλι μπρος.

Πριν από λίγες ώρες, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, η κρητική οικογενειακή εταιρεία “Το ΜΑΝΝΑ-Ν.Τσατσαρωνάκης”, market leader στην αγορά παξιμαδιού, απέκτησε μέσω πλειστηριασμού, το εργοστάσιο της πτωχευμένης Κατσέλης.

Η παραγωγική μονάδα, που βρίσκεται στις Αχαρνές Αττικής, κοντά στην Εθνική οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης, είναι έκτασης 23.000 τ.μ. εντός οικοπέδου 35.000 τ.μ.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που έχει πολλές αναγνώσεις. Το προφανές είναι ότι μετά από οκτώ χρόνια αδράνειας, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Κατσέλης δεν θα συνεχίσουν να ρημάζουν, αλλά θα επαναλειτουργήσουν υπό τον έλεγχο της κρητικής αρτοποιίας “Το ΜΑΝΝΑ-Ν.Τσατσαρωνάκης”.

Για την οικογενειακή εταιρεία, από τον Πλάτανο Κισσάμου που ιδρύθηκε το 1948, η νέα αυτή επένδυση αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά της βήματα στην 73χρονη πορεία της. Και αυτό γιατί αποκτά παραγωγική βάση και στην Αθήνα. Αυτό θα της επιτρέψει αφενός να υλοποιήσει τα επόμενα επενδυτικά της σχέδια, που περιλαμβάνουν τη διεύρυνση του προϊόντικού της χαρτοφυλακίου και αφετέρου να τροφοδοτήσει πιο γρήγορα και με μικρότερο λειτουργικό κόστος την εσωτερική αγορά αλλά και να στηρίξει τις εξαγωγές της.

Επιπλέον, και αυτό αφορά το σύνολο της οικονομίας, για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Κατσέλης θα χρειαστεί σημαντικός αριθμός εργατικού δυναμικού. Στην πρώτη φάση λειτουργίας θα απασχοληθούν σε αυτό 90 εργαζόμενοι -στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα 40 άτομα που απασχολεί η εταιρεία ήδη στο υποκατάστημα της που βρίσκεται στην Αθήνα (διανομείς, οδηγούς, πωλητές, γραφίστες, μάρκετινγκ κτλ)-, ενώ στην πλήρη λειτουργία της στη μονάδα θα εργάζονται 600 άτομα προσωπικό.

Αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες ενώ για την υλοποίηση της επένδυσης και την αγορά νέων μηχανημάτων, δηλαδή για την επαναλειτουργία του εργοστασίου θα απαιτηθούν περί τα 25 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι η αρτοποιία “Το ΜΑΝΝΑ-Ν.Τσατσαρωνάκης”

Η κρητική εταιρεία ξεκίνησε από το χωριό Πλάτανος στα Χανιά της Κρήτης το 1948 και το όνομα της αυτά τα 73 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει είναι συνυφασμένο με το συσκευασμένο παξιμάδι στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Το 1968, δύο δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία απέκτησε θέση στα καταστήματα τροφίμων της Αθήνας και το 1986 ξεκίνησε τις εξαγωγές της, με πρώτο σταθμό τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Είχε προηγηθεί το 1985 μια σημαντική επένδυση με την τοποθέτηση του πρώτου, για την εποχή, περιστροφικού φούρνου αρτοποιίας.

Το 2001 ξεκίνησε εξαγωγές στην Αυστραλία, το 2002 απέκτησε κέντρο διανομής στην Αθήνα -στη Βόρεια Ελλάδα το κέντρο διανομών ξεκίνησε το 2017- ενώ από το 2005 είναι market leader στην κατηγορία “παξιμάδι”, θέση που διατηρεί και σήμερα παρά τον έντονο ανταγωνισμό των τελευταίων ετών.

Χρονιά-σταθμό για την εταιρεία και τα προϊόντα της αποτελεί το 2012, όταν ο FDA, η Ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, άναψε το “πράσινο φως” και έδωσε στη μονάδα της, που βρίσκεται στον Πλάτανο Κισσάμου, το σήμα “FDA Approved”. Το επιχειρηματικό της μοντέλο, δε έχει γίνει case study σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η Κρητική οικογενειακή εταιρεία, που σήμερα διοικείται από την τρίτη γενιά Τσατσαρωνάκη ενώ στη δουλειά έχει μπει και η τέταρτη γενιά, εμφάνισε στη χρήση του 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) πωλήσεις 10,507 εκατ. ευρώ ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 29,14%.

Η κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας, προέρχεται από την πώληση έτοιμων αρτοπαρασκευασμάτων. Αυτή η δραστηριότητα εισέφερε το 2019 το 87% των συνολικών εσόδων ενώ η ξενοδοχειακή μονάδα “Molos Bay Hotel”, που ανήκει στην εταιρεία, εισέφερε το 6% των συνολικών εσόδων (2018: 7,3%).

Πηγή: capital.gr

https://www.parakritika.gr/enas-chaniotis-xananoigei-to-ergostasio-toy-katseli/


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. www.chem.uoa.gr 🇬🇷🦅 co⟨ | Πασχαλης Στηθωδεσμος 1926 metrosport.gr cia.gov Ave, Rel Kamora - John Dullton 1926 chem.uoa.gr tinos.gr Πασχαλης Εμετως aka Πασχαλης Κρετυννος 1926

    ΑπάντησηΔιαγραφή