ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΕΡΧΕΤΑΙ "ΚΑΥΤΟ" ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ "ΚΑΥΤΟΣ" ΧΕΙΜΩΝΑΣ !!!








ΠΙΟ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ,
έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html

Τι μεταδίδει το paron.gr :

Απροστάτευτοι μένουν οι δανειολήπτες της α’ κατοικίας – Θα έχουμε τραγωδίες - Οι τράπεζες… ψειρίζουν τον νέο πτωχευτικό νόμο για να έχουν σε όλα το πάνω χέρι

Μπροστά στο «Τετέλεσται» είναι πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο τελευταίο διάβασμα βρίσκεται ο έλεγχος του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος κλείνει όλα τα παράθυρα που είχε ο «νόμος Κατσέλη», χάρη στον οποίο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν το σπιτάκι τους μέχρι σήμερα. Τώρα, αν δεν υπάρξει κάποια κυβερνητική παρέμβαση –από το Μαξίμου, φυσικά– θα είναι στο έλεος των τραπεζών.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που τα «αφεντικά»-δανειστές έχουν απαιτήσει τελεσιγραφικά να μπει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία κάθε άλλο παρά έχει σχέση με βίλες και αριστοκρατικές περιοχές. Ήδη το άνοιγμα της πόρτας έγινε με τη σύνταξη του νέου πτωχευτικού νόμου, που δίνει το κλειδί για εισβολή στην πρώτη κατοικία.

Και για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, ενδεχομένως από κάποιες διατάξεις που έχουν «κενά», τις τρεις τελευταίες εβδομάδες δικηγόροι των τραπεζών «ψειρίζουν» κυριολεκτικά, ελέγχουν λέξη λέξη, τις 300 σελίδες στις οποίες εκτείνεται ο νέος πτωχευτικός νόμος, με κύριο στόχο να κλείσουν τα «παραθυράκια» υπέρ του δανειολήπτη και να μπει τέλος στην ειδική προστασία της πρώτης κατοικίας που προέβλεπε ο «νόμος Κατσέλη». Το… διάβασμα, στο οποίο μετείχαν όλες οι πλευρές των «τροϊκανών», ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και πλέον στην τελική διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού νόμου είναι παρών και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει ψηφισθεί.

Όλα δικά τους τα θέλουν οι τράπεζες…

Τις τελευταίες μέρες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έχει ανακύψει μεγάλο χάσμα, με τους «θεσμούς» να παρακολουθούν τη διαμάχη, δεδομένου ότι οι δανειστές πιέζουν για να τελειώνει το γρηγορότερο η προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα ζητήματα για τα οποία υπάρχει διαφωνία είναι:

Πρώτον: Μετά από πόσο χρόνο θα απαλλάσσεται πλήρως το φυσικό πρόσωπο από τα χρέη που το βαρύνουν μετά την πτώχευση. Η κυβέρνηση προτείνει πλήρη απαλλαγή από τα χρέη έναν χρόνο μετά την κήρυξη της πτώχευσης με δικαστική απόφαση. Αντίθετα, οι τράπεζες προτείνουν η πλήρης απαλλαγή να επέρχεται μετά την πάροδο τριετίας και στο μεσοδιάστημα ο οφειλέτης να είναι υπόχρεος σε καταβολές ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

Δεύτερον: Η δυνατότητα του φυσικού προσώπου να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Η θέση των τραπεζών είναι η ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την τράπεζα και αν δεν συμφωνήσουν σε διακανονισμό να καταλήγουν σε πτώχευση, προσφεύγοντας στο δικαστήριο.

Τρίτον: Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, η οποία βάσει του προσχεδίου του πτωχευτικού νόμου είναι μέχρι 200.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία. Οι τράπεζες διαφωνούν, θεωρώντας «υπερβολικά γενναιόδωρο» το όριο, και αντιπροτείνουν τα 75.000 ευρώ (πριν από την προσαύξηση για τα προστατευόμενα μέλη), υποστηρίζοντας ότι το 90% των δανείων πρώτης κατοικίας είναι κάτω από 200.000 ευρώ.


Τέταρτον: Ο τρόπος με τον οποίο ο δημόσιος φορέας που θα συσταθεί θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών που θεωρούνται ευάλωτα. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει η αγορά του ακινήτου από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης να γίνεται πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου, έχοντας ενημερώσει την τράπεζα. Κάθετη είναι η διαφωνία των τραπεζών, που προτείνουν το Δημόσιο να αγοράζει το ακίνητο μέσω του πλειστηριασμού. Ο λόγος, αυτονόητος: Οι τράπεζες θα ανεβάζουν το ποσό που δίνουν, ώστε η τιμή να καταλήξει ψηλά και να πάρουν πιο πολλά λεφτά!

Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί…


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, με τον δανειολήπτη να είναι πλέον εντελώς απροστάτευτος, κυριολεκτικά στο έλεος των τραπεζών. Τέλος το… μορατόριουμ, χάρη στο οποίο αποφεύχθηκαν τραγωδίες, που είναι αναπόφευκτες όταν παίρνουν το σπίτι της οικογένειας και την πετάνε στον δρόμο.

Πόσα είναι τα «κόκκινα» δάνεια…

Να σημειωθεί ότι «κόκκινα» δάνεια ύψους 30,8 δισ. ευρώ διαχειρίζο­νται οι servicers, ήτοι εταιρείες που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις τράπεζες και διαχειρίζονται οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι σε καθυστέρηση. Οι εν λόγω εταιρείες αύξησαν το α΄ τρίμηνο του έτους κατά 7,3 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιό τους, που διαμορφώθηκε σε 30,8 δισ. ευρώ από 23,5 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2019.

Οι servicers διαχειρίζονται οφειλές νοικοκυριών ύψους 16,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 11,8 δισ. ευρώ περίπου είναι από καταναλωτικά δάνεια.


paron.gr
https://www.kinima-ypervasi.gr/2020/06/blog-post_372.html?fbclid=IwAR1SOQuhrigz8I3Plo5nKaQngjBOhWR2RyKEbR2V3jpxwTdSPWHAh9Md844

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια