Ένταξη Προσφύγων Στην Ελλάδα Επί (Γερμανική) Πληρωμή

Το Βερολίνο βαράει το ντέφι και η Αθήνα χορεύει..

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, συμφώνησαν στη χρηματοδότηση από το Βερολίνο ελληνικού προγράμματος ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων, με στόχο «την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων προς άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (δηλαδή τη Γερμανία).
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, Ελλάδα και Γερμανία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή (σ.σ. ποια κατανομή, αφού μας πληρώνουν να τους κρατάμε…) του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών – μελών, ενώ ζητούν ακόμη να ενισχυθούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε υπέρ της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις χώρες στα εξωτερικά της σύνορα προκειμένου να αποτρέπονται οι παράνομες διελεύσεις. Επισήμανε μάλιστα ότι το πρόσφατο παράδειγμα της Λιθουανίας αποδεικνύει ότι το ζήτημα ανακύπτει σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προχωρά αναθεώρηση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι επιθυμεί μεν την καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, όμως ζητά να υλοποιηθεί στο ακέραιο η Κοινή Δήλωση και, εφόσον κριθεί απαραίτητη αναθεώρηση, να γίνει με όρους ευνοϊκούς για την ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά κατέστησε ακόμη σαφές ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της δευτερογενούς μετανάστευσης θα πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα ώστε να μην υπάρχει πρωτογενής μετανάστευση, ενώ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον από τη δευτερογενή μετανάστευση, διότι όσοι φθάνουν στον τελικό τους προορισμό, π.χ. στην Γερμανία, λειτουργούν μετά ως παράδειγμα για όλους τους πρόσφυγες.

https://www.ksipnistere.com/2021/07/blog-post_609.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια